Second Day in Kyoto

Monday March 27 2017

Our second day in Kyoto was packed with viewing the cultural sites. We saw all the famous temples in the northern Higashiyama district. The careful planning that we did in advance allowed us to see the most sites in the most efficient manner. It required a lot of walking, but it was a great way to see so much of Kyoto with our limited time.

The first stop was the UNESCO World Heritage site of Shimogamo-jinja. This site opens early, so it was an ideal place to begin our busy day. Shimogama is one of the older complexes in Kyoto, it was first constructed in the 7th century. It is most famous for having a large forested area where visitors can stroll. Of course, we walked up and down the paths in this area, to see the trees and shrines.

A short bus ride from Shimogamo Shrine is the famous Ginkaku-ji, the Silver Pavilion. This structure was built by the grandson of the shogun who built the Golden Pavilion; the design of the main Ginkaku building is modeled after the Kinkaku-ji temple. Despite the Silver Pavilion name, this building was never coated in silver leaf. Instead, the name is supposed to derive from the belief that the pavilion shines like silver under a full moom. Ginkaku-ji is another UNESCO World Heritage site.

Behind Ginkaku is a short hike up to a view point on Mt Daimonji-yama. When we got to the stop, a few drops of rain started to fall, and I wondered if we would be rained upon. That was the extent of the precipitation on this day, and the rest of our day was nice weather.

Ginkaku-ji is at the northern end of the famous Philosophers Path. This walk meanders along the base of the Kitayama mountains. There are temples along the route. We stopped at the Honen Temple and the Otoyo Shrine. Otoyo Shrine is interesting because it honors rats!

At the southern end of the Philosopher's Path is the Eikando Temple Complex. Eikando is famous for its fall foliage displays, but of course we were visiting in the spring time. Eikando is a large temple complex, and we spent a significant amount of time exploring its gardens and buildings. It has a treasure room, and an elaborate room holding the famous Amida Buddha. The Amida Buddha is special because the statue original faced forward, but one day it turned its head and talked to the high priest.

Nanzen-ji is another enormous temple complex. We walked through here, looking at the rock gardens and building. Nanzen is famous for it gigantic Sanmon entrance gate, which of course we climbed up to its balcony.

Heian shrine was added to our itinerary after I read about its huge torii gate. I was surprised when we got to Heian to find that it too was another large complex, full of vermillion painted buildings and surrounded by an extensive set of gardens. We took a walk through those gardens in the late afternoon.

We ended our day by walking down to the Gion District. This area is famous for nightlight and restaurants. Originally, I intended to follow a zigzag path through the Gion streets, but we were just too tired by this point to have much energy for more touring. Also, the early evening was turning surprisingly chilly, so we caught a bus back to the Kyoto Station and our hotel. It was a highly successful day of sightseeing!
Start Duration End Cost (each)Activity
6:30 AM 1.0 hour 7:30 AM Free Breakfast starts at 6:30 at Hotel Ibis Styles Kyoto Station
¥500 Buy 1 day bus pass in Kyoto Station
7:30 AM 0.5 hour 8:00 AM Bus Pass Take the 205 Bus to Shimogamo Shrine
8:00 AM 2.0 hour 10:00 AM Free Shimogamo-jinja Shrine, UNESCO World Heritage Site. Hours: 6:30 - 17:00.
10:00 AM 0.5 hour 10:30 AM Bus Pass Take the 205 Bus and 203 Busfrom Shimogamo Shrine to Ginkaku-ji Temple.
10:30 AM 1.0 hour 11:30 AM ¥500 Ginkaku-ji, The Silver Temple. UNESCO World Heritage Site. Hours: 8:30 - 17:00.
11:30 AM 1.0 hour 12:30 AM Free Mt Daimonji-yama Hike, 1.5 km hike that starts behind Ginkaku-ji. Leads to viewpoint over Kyoto.
12:30 AM 1.5 hour 14:00 PM Free Walk the Path of Philosophy. Also stop at Honen-in and Otoyo Shrine.
Free Eat Granola bars for lunch while walking
14:00 PM 1.0 hour 15:00 PM ¥600 Eikando Temple Complex. It is famous for its fall colors, artworks and pagoda. Hours: 9:00 - 17:00
15:00 PM 0.25 hour 15:25 PM Free Walk from Eikando to Nanzen-ji temples.
15:25 PM 1.25 hour 16:30 PM ¥1300 Tour the big temple complex at Nanzen-ji. Admission: Free for grounds. Hours: 9:00 - 17:00
16:30 PM 0.25hour 16:45 PM Free Walk 1.6 km to Heian Shrine
16:45 PM 1.0 hour 17:45 PM ¥300 Tour the shrine at Heian Shrine. Hours: 6:00 - 18:00
17:45 PM 0.25hour 18:00 PM Free Walk 1.2 km from Heian to Maruyama Park. Look for cherry blossoms in Maruyama
18:00 PM 0.5 hour 18:30 PM Free Walk through the Gion District
18:30 PM 0.5 hour 19:00 PM Bus Pass Take the 205 Bus to back to Kyoto Station
¥4700 Total


Maps


Panorama Photos


To display the photo images on this webpage, I am using a freely distributed java script called Lightbox v2.7.1 written by Lokesh Dhakar. You can download this program by clicking on this link.

All the text and photographs on this webpage are my own creation, but the textured background is taken from a site, EOS development, that offers non-profit users free use of their graphics. Click the icon below to visit their site.

Eos Development

Click on any thumbnail to begin the slide show at that photograph


Kyoto Day 2 Pictures